Ilyen vagy valójában bulizás közben

Amikor bulizol, nagyon cool vagy, igaz? Ezen a videón úgy látod az este eseményeit, ahogyan magadban elképzeled őket, a kör alakú rész viszont a valóságot mutatja.


A kerék feltalálása 8 lépésben

Az ember azt gondolná, hogy a kerék feltalálása triviális volt, elvégre csak egy kerek dolog kell hozzá egy lyukkal, és kész. A valóságban ez nem volt ennyire egyszerű, mert a szimpla gurulástól el kellett jutni a szállításig. Egy nemrég megjelent könyv az alábbi lépéseket fogalmazza meg, mint egy lehetséges fejlődési utat:

1. Farönkök használata teherszállításra. Berakják a rönköt a teher alá, átgördítik rajta, majd beteszik a következő rönköt, és így tovább.



2. Betesznek egy deszkát a teher alá, hogy csökkentsék a súrlódást.



3. A szánkóéhoz hasonló éleket tesznek a deszka alá, hogy tovább csökkentsék a súrlódást.



4. A farönkbe vájatot vésnek, hogy stabilabban álljon a teher.



5. A vájatok között teljesen kivésik a törzset, hogy különböző méretű "szánkókhoz" is használhassák. Eközben mintegy véletlenül kialakul a tengely.



6. Az élek aljára peckeket tesznek, amik a tengelyt a teher alatt tartják, így nem kell mindig új görgőt tenni a teher elé.



7. A taliga erősebbé tétele érdekében az élekbe lyukat fúrnak, és átvezetik rajta a tengelyt:



8. És végül elkészül a kerék:




Így összefoglalva egyszerűnek tűnik, de a valóságban valószínűleg évezredek és számtalan emberi generáció kellett hozzá, amíg a konstrukció kiforrott. Nehezen tudom elképzelni, hogy mi tartott ezen ennyi ideig, de utólag minden találmány egyszerűnek tűnik ugyebár.


Fokhagymahámozás 10 másodperc alatt

Aki már hámozott fokhagymát, az tudja, hogy elég nyűgös dolog, pedig egy fej fokhagymát 10 másodpercen belül is meg lehet hámozni. Egyszerűen rácsapunk a tenyerünkkel, hogy szétváljanak a gerezdek, majd egy tálban erőteljesen összerázzuk, és már meg is van hámozva:


Előző oldal    Következő oldal