Egy botrányos vetélkedő

A feladat az, hogy ki kell találni, mit ábrázol a kép, amit csak kockánként fednek fel. Sajnálatos módon a megjelenő részekről mindenki egy olyan tevékenységre asszociál, amit nem lehet megnevezni, ezért a játék röhögésbe fullad.


Nem vagyunk egyéniségek

Ha a körülöttünk levő emberek máshogy viselkednek, mint mi, akkor igyekszünk igazodni hozzájuk, hogy ne lógjunk ki a sorból. Az alábbi kísérletben a liftbe állnak be fordítva az emberek, amin a kísérleti alanyok először kissé csodálkoznak, de utána biztos, ami biztos, inkább igazodnak a nyájhoz.


A kaszás vár mögötte

Az eladó megkéri a vevőt, hogy figyelje a biztonsági kamerát, amíg ő el van foglalva, és szegény vevő olyat lát maga mögött, amit senki sem szeretne látni.


A Facebook boldogtalanná tesz

"Mindenki más boldog, csak én nem". Sokan hajlamosak ezt gondolni, és stanfordi pszichológusok szerint a Facebook használata ráerősíthet erre az érzésre. Az emberek ugyanis többnyire a sikereiket írják meg, felteszik a képet a gyerekről, az új barátnőről, az utazásokról, stb., és a Tetszik gomb is arra ösztönöz, hogy inkább a jó dolgokat osszuk meg az ismerősökkel. A közösségi oldalakon az emberek szeretnek pozitív képet sugározni magukról, és ha valaki hajlamos másokhoz hasonlítgatni önmagát, akkor az ismerősök büszke üzeneteivel szembesülve nem csoda, ha boldogtalanabb lesz. Ezt elkerülendő a stanfordi pszichológusok azt ajánlják, hogy mások státuszüzeneteit úgy olvassuk, ahogy a színes magazinok címlapjain szereplő lányokat szoktuk nézni: amint az üzenetek is a valóságnak inkább a szebb oldalát mutatják, úgy a címlapokon is általában olyan szép lányok mosolyognak, akik szebbek, mint a valóságban.


Ezer női mell a kézben

Az alábbi videóban egy fickó dokumentálta, ahogy megfogja ezer nő mellét, majd utána kezet fogott Putyinnal, hogy átadja neki az így szerzett energiát. Nem tudom, mondta-e a nőknek, hogy Putyin érdekében fogja meg a mellüket, de valószínű, mert Putyin népszerű az oroszok körében, az ezer mell megfogása pedig nagyon olajozottan megy. :)


A homorú arcot is domborúnak látjuk

A videón egy Einstein-maszkot mutatnak, és az érdekes az, hogy elforgatva akkor is domborúnak látjuk, ha éppen a homorú oldala van felénk. Az agyunk a végsőkig azt akarja hinni, hogy domború arcot látunk, és csak akkor vált át a másik nézetre, amikor már végképp elkerülhetetlen:



A jelenség magyarázata az, hogy az agyunk gyerekkorunktól arcok felismerésére specializálódik, ezért ennek megfelelően értelmezi a látottakat, és hiába tudjuk, hogy éppen a maszk belsejét látjuk, akkor is kitüremkedő arcot láttat velünk.


Következő oldal